• +359897210791
  • fond@znb.bg

Какви бяха недостатъците на
информационна кампания 2021 г. и 2022 г.?
Какви ползи ни донесоха двете кампании?
Какво е новото през 2023 г.?

Неведнъж сме акцентирали върху това, че за диагнозата НЕ се говори достатъчно!

Всекидневни борби и предизвикателства се крият зад завесата на родителството и има теми, които остават недоразказани и недооценени. Сред тях е и проблемът, че диагнозата освен липса на някои физически възможности, носи със себе си и емоционално и психологическо въздействие върху цялото семейство!

През октомври 2021 г. няколко смели майки се изправиха срещу мълчанието и решиха да споделят анонимно в социалните мрежи информационна публикация за същността на диагнозата и рисковите фактори.

Те се стремяха не само да привлекат внимание към този сериозен проблем, но и да се противопоставят на стигмата, която го заобикаля.

Родителите на децата предпочитаха да публикуват анонимно. НО бяха нападнати за това, че предпочитат анонимност. Въпреки че техният мотив беше ЕДИНСТВЕНО да предоставят полезна информация и ДА ГОВОРЯТ за една „забравена“ диагноза.

Дори администраторите на големи групи в социалните мрежи, предназначени за лица с увреждания и семействата им, отказаха да публикуват публикацията поради една или друга причина, която не се дължеше само на анонимността…

ТАКИВА НАПАДКИ И НЕГОДУВАНИЯ, САМО ЗАТОВА, ЧЕ ПРЕДПОЧИТАХА АНОНИМНОСТ В ПУБЛИКАЦИИТЕ СИ?

Всичко това какви емоции и чувства предизвика у родителите, които за първи път проявиха смелост, няма да коментираме.

Разбираме, че някои родители избират анонимност, за да защитят себе си и своите семейства, когато споделят чувствителна информация. Този избор е личен и субективен, и ние го уважаваме напълно.

ЗАЩО??? ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ПУЛИКАЦИИТЕ СЪДЪРЖАХА ЕДИНСТВЕНО ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪЩНОСТТА НА ДИАГНОЗАТА И РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ, КОИТО ВОДЯТ ДО НЕЯ.

Фактът, че публикациите бяха с информативна цел, без призиви за дарение, ангажименти или критики, показва, че идеята беше основно да се сподели информация, която може да бъде полезна за други.

Някои обаче намериха утеха и подкрепа в тези думи… Успяха да се свържат с нас. А знаете ли, че все още на 2-3 месеца веднъж някой попада на тези публикации и така се запознаваме с нови семейства!!!!

Изборът на семействата – да говорят публично или не, трябва да бъде уважаван и подкрепен от обществото. Родителите най-добре разбират своите деца, техните нужди и какво е най-доброто за тях. Независимо дали избират да споделят своите истории и опити или да запазят тази информация лична, техният глас заслужава уважение.

В ХОДА НА ПЪРВАТА ЗА СТРАНАТА НИ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ – 2021 Г., НИЕ РАЗБРАХМЕ И ОЦЕНИХМЕ ДЪЛБОКО РОДИТЕЛСКИТЕ СТРЕМЕЖИ И ОПАСЕНИЯ. РАЗБИРАМЕ, ЧЕ НЯКОИ РОДИТЕЛИ ИЗБИРАТ АНОНИМНОСТ, ЗА ДА ЗАЩИТЯТ СЕБЕ СИ И СВОИТЕ СЕМЕЙСТВА, КОГАТО СПОДЕЛЯТ ЧУВСТВИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ. ТОЗИ ИЗБОР Е ЛИЧЕН И НИЕ ГО УВАЖАВАМЕ НАПЪЛНО.

Преживяли сме и сами периоди, когато сме се чувствали уязвими и несигурни, и сме съпричастни към трудностите, пред които са изправени много родители. Точно този опит ни насочва към състрадание и разбирателство към тези, които избират анонимност.

Нашата цел винаги е била да създадем пространство, където хората могат да споделят и помагат един на друг, без страх от осъждане или натиск.

С всяка кампания ние се стремим да подобрим и разширим този дух на разбирателство и подкрепа, независимо от формата на публикациите и степента на анонимност. Неведнъж сме споделяли анонимни истории на семейства, които се борят с акушерска парализа.

Тази първа неформална кампания беше момент, който ни призова да размишляваме за баланса между анонимността и откритостта в онлайн общностите. Тя ни насърчава да подкрепяме свободната размяна на информация, особено когато става въпрос за съдействие и разбиране в трудни моменти.

С НАСТЪПВАНЕТО НА 2022 ГОДИНА, ТЕМАТА ЗА АКУШЕРСКА ПАРЕЗА ВЕЧЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ПРЕНЕБРЕГНАТА СЛЕД КАМПАНИЯТА, ПРЕДПРИЕТА ОТ ТЕЗИ СМЕЛИ МАЙКИ ПРЕЗ 2021 Г.

Създадена бе фондация, обединяваща майки и техните семейства, с цел да предостави подкрепа, информация и ресурси на онези, които се борят с тази диагноза.

Кампанията на фондацията през 2022 година изпрати ясно послание: няма повече мълчание, няма повече страх, но има солидарност и сила в обединените усилия.

ОРГАНИЗИРАХМЕ КОНКУРСИ, ПЪРВА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ С НАД 200 СПЕЦИАЛИСТИ И РОДИТЕЛИ И ОТКРИТО СПОДЕЛЯХМЕ ИНФОРМАЦИЯ, ПУБЛИКУВАХМЕ ИНФОРМАЦИЯ В ГОЛЕМИ СПИСАНИЯ ЗА РОДИТЕЛИ. 

Естествено отново срещнахме проблеми с анонимността! Десетки родители не се регистрираха за участие в конференцията, не споделиха наши публикации, за да не види някой техен близък. Все още СТИГМАТА СЪЩЕСТВУВА! Родители лъжат съседи и близки, че детето е оздравяло… Крият се… Не слагат ортези на публично място… Не споделят, че ходят на рехабилитация…

Този път пък срещнахме проблеми и с това, че създадените банери съдържаха логото на фондацията, като автор и източник…

Вярваме, че някой ден, когато преборим стигмата, родителите ще споделят информацията открито и без страх. Нашата мисия е да продължим да се борим за по-голяма осведоменост и разбиране, за да създадем по-добро бъдеще за децата с акушерска парализа и техните семейства. Този ден няма да дойде само с информация и образование, но и със солидарност и подкрепа. Когато се обединим и работим заедно, ние можем да преодолеем предразсъдъците и да създадем общество, което приема и подкрепя всеки.

Ние искаме да създадем общество, в което родителите на деца със специални нужди и техните деца да се чувстват уважавани и подкрепяни, където информацията се споделя открито и свободно.

Именно затова, една от основните цели на кампанията „Силата на ръцете“ е да пребори стигмата. Вярваме в силата на информацията и влиянието, което всеки може да оказва, когато споделя своя опит и знания. През нашата кампания, ние насърчаваме разговори, подкрепа и разбирателство, които ще помогнат да се разруши стигмата.

ПРЕЗ 2023 Г., ВСЕ ОЩЕ УСЕЩАМЕ ВДЪХНОВЕНИЕТО И ВЛИЯНИЕТО НА КАМПАНИЯТА ОТ 2021 Г., КОЕТО ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ ВОДИ В НАШАТА МИСИЯ!!!

Сега, през 2023 година, предстои да се направи още по-голяма крачка към повишаване на осведомеността за акушерска пареза. Имаме нужда от вашата помощ! С вашата подкрепа, споделяне на информацията и привличане на внимание към този важен въпрос, можем да създадем истинска революция в начина, по който се отнася обществото към тази диагноза, а и към всички деца със специални нужди.

Нека 2023 година бъде символ на промяна и настойчиво настояване за подобрение на живота на всички деца със специални нужди! Нека също така бъде годината, в която се отървем от последните останки на стигмата и създадем общество, в което всеки може да се изрази свободно и бъде подкрепен!

Обещаваме още по-голяма информационна кампания. Отворени сме към нови начинания и се стремим да достигнем до повече хора, за да преодолеем предразсъдъците и да подкрепим тези, които се нуждаят от нас.

Всяка година ставаме по-силни и си пожелаваме догодина да можем да подпомогнем лечението на много повече деца!

0
YOUR CART
  • No products in the cart.