• +359897210791
  • fond@znb.bg

Какво е увреждане на брахиалния плексус по време на раждане
(акушерска пареза, акушерска парализа)?

Акушерска пареза (акушерска парализа, парализа на Erb или Пареза на брахиалния плексус) е парализа на ръката причинена от увреждане на брахиалния плексус (Plexus brachialis) по различни причини по време на раждането.

Брахиалния плексус е мрежа от нерви разположени в областта на шията, чиято цел е да изпращат сигнали от гръбначния мозък към рамото, ръката и дланта. Нараняването на брахиалния плексус възниква, когато тези нерви са разтегнати, компресирани, разкъсани, прекъснати или откъснати при коренчето на нерва от гръбначния мозък.

Травми в брахиалния плексус са често срещано явление при инциденти (катастрофи, в някои спортове, например тенис), НО ДОСТА ЧЕСТО ВЪЗНИКВА И У НОВОРОДЕНИ, В СЛЕДСТВИЕ НА ТРАВМАТИЧНО РАЖДАНЕ.

Т. нар. "акушерска пареза" една от най – честите родови травми...

Около 3 на 1000 живородени деца се раждат с Акушерска пареза

Характеризира се със слабост в мускулите, пълна или намалена чувствителност и частична или пълна липса на движения в ръката според вида и степента на увреждане.

Симптомите се забелязват веднага след раждането –  ръката виси до тялото, при изправяне на бебето ръката увисва, липса на рефлекса на Моро и/или липса на рефлекса на Робинзон при засегнатата страна.

 Още:

-Пълна или частична липса на движения в ръката, особено в рамото и лакътя.

-Слаб захват на ръката или липса на сила в китката, невъзможност за хващане дори на леки предмети

-Липса на чувствителност

-Странна позиция (ръката може да се огъне към тялото или да виси отпусната)

-Наблюдават се случаи, при които пръстите са свити като „нокти на граблива птица“ или китката е сгъната и обърната назад, известна още като „деформация на сервитьорски бакшиш“

-Спадане на горния клепач, свиване на зеницата и хлътване на очната ябълка (Синдром на Хорнер)

– Ограничен обем на движенията на главата и шията, като главата е отметната в едната посока  брадичката в срещуположната (Тортиколис).

 

*****За повече информация: Вижте подменю “Полезна информация”

Според степента и мястото на увреждане се наблюдават
различни клинични случаи
и съответно различен период на възстановяване. 

Докато при най-леките парези възстановителният период отнема няколко месеца, то при по-тежките случаи лечението отнема дълги години. Тежките увреждания на брахиалния плексус биха могли да оставят ръката парализирана, със загуба на функция и усещане. 

При съмнение за увреждания на брахиалния плексус (т. нар. "акушерска пареза") незабавно трябва да се консултирате със специалист!

Видовете лечение и продължителността на лечението на акушерската пареза зависят от степента на увреждане.

Нашата мисия е да осигурим надежда и подкрепа на деца и възрастни, засегнати от акушерска пареза.

Стремим се да подпомогнем тяхното възстановяване и да им предоставим възможност за пълноценен и активен живот, независимо от трудностите, пред които са изправени.

Предоставяме необходимата финансова, емоционална и психологическа подкрепа за деца и техните семейства, които се борят с този вид увреждания.

Специализираните ресурси, които предоставяме, помагат на децата с акушерска пареза да преодолеят трудностите и да постигнат по-голяма независимост в своя ежедневен живот. Нашата цел е да създадем общност, в която децата с този вид увреждания могат да се чувстват подкрепени, обичани и вдъхновени да преследват своите мечти.

Като част от нашата мисия, оказваме помощ не само в медицинския аспект, но и в предоставянето на образователни ресурси, терапевтични програми и социална интеграция.

Ако сте изправени пред предизвикателството акушерската пареза, искаме да ви уверим, че не сте сами!

Ние, от Фондация "За нашето бъдеще", сме тук, за да ви предоставим подкрепа, информация и ресурси, необходими за успешното възстановяване на вашето дете.

Разбираме, че този период може да бъде труден и изпълнен с въпроси. Нашата фондация е създадена с цел да предоставя специализирана помощ на семействата, които се борят с акушерска пареза, и да помогне на децата да преодолеят трудностите, които това състояние може да предизвика.

Свържете се с нас, за да получите подробна информация 

относно лечебните възможности, терапевтичните програми и образователните ресурси.

Ние, като родители на деца с акушерска пареза, сме тук, за да ви насочим и за да ви подкрепяме в целия път към възстановяването на вашия малък борец.

Не се колебайте да се свържете с нас чрез телефон, имейл или лично посещение в нашия офис. Вярваме, че заедно можем да създадем общност, която подпомага всеки един от вас и осигурява най-добрите възможности за вашето дете.

Нека заедно да променим БЪДЕЩЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА!

УВАЖАЕМИ СЪМИШЛЕНИЦИ,

Помогнете ни да разширим нашата мисия и да помогнем повече деца с акушерска пареза. 

Вашата помощ и подкрепа са ключови за постигането на нашата цел –

предоставяне на по-добро бъдеще на децата, засегнати от този вид увреждания. 

Благодарим ви, че сте с нас в този важен път към подобряване на живота на тези малки борци!

Ако имате въпроси, свържете се с нас!

0
YOUR CART
  • No products in the cart.