• +359897210791
 • fond@znb.bg

РЕЗУЛТАТИ - КАМПАНИЯ "Силата на ръцете"

КАКВА БЕШЕ ЦЕЛТА НА КАМПАНИЯТА:

Кампанията „Силата на ръцете“ бе посветена на Световната седмица за повишаване на осведомеността относно увреждания на брахиалния плексус – 16 октомври – 22 октомври 2023г.  и имаше за цел да повиши осведомеността относно диагнозата.

Чрез образование, социална подкрепа и създаване на обединена общност, с тази кампанията искахме да превърнем парезата от пречка във възможност и да помогнем за подобряване на качеството на живот на децата с диагнозата увреждания на брахиалния плексус, получени по време на раждане – позната сред обществото и с имената акушерска пареза; акушерска парализа; родова травма на раменния сплит, парализа на Ерб;.

Кампанията беше АПЕЛ към всички да се включат в създаването на общество, което разбира и подкрепя децата със специални нужди, предоставяйки им необходимите условия  за развитие, образование и постижения.

 

ХИЛЯДИ ХОРА ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ВКЛЮЧИХА В КАМПАНИЯТА

Конкурс „Сини ленти за силата на ръцете“

Създадохме, създадохте и заедно разпространихме  ХИЛЯДИ  сини ленти, които изразяват нашата и вашата подкрепа и солидарност към децата с акушерска пареза.

Целта на конкурса беше да обединим усилията на мнозина и да насочим вниманието към този важен въпрос. Всеки, който се включи, не само спомогна за създаването на по-добро разбирателство и информираност около тази тема, но също така имаше възможност да спечели награда.

При определянето на победителите се взеха предвид критериите, като брой създадени ленти и брой харесвания на публикацията в групата „Ръка за ръка“ до 22.10.2023 ч. 23:59ч .

Наградите от този конкурс се присъждат на:

 • За участник, който е създал най-много сини ленти – Росица Пейчева – учител и Галина Тончева – учител, заедно с Деца от ДГ№3 “Първи юни” гр. Тервел Втора група “Косе – Босе” 660 бр.
 • За участник, събрал най-много харесвания във фейсбук – Албена Цветкова и ученици от СУ “Иван Вазов”- град Вършец   418 бр.
 •  

Благодарим на всички, които се включиха в инициативата “Сини ленти за силата на ръцете” и се надяваме, че тя продължава да вдъхновява и да повишава осведомеността относно уврежданията на брахиалния плексус и подкрепата, от която децата с акушерска пареза се нуждаят.

 

Конкурс "Най-добро послание на Синята лента"

 • Всеки, който се включи в тази специална инициатива, ни зарадва със своите вдъхновяващи послания, които изразяват подкрепата и солидарността към децата с акушерска пареза и техните семейства. Посланията не само вдъхновиха, но и разчувстваха мнозина. Те са свидетелство, че малките думи могат да стимулират осъзнатост и подкрепа в обществото.

Вие създадохте послания, които изразяват обич, надежда, съпричастност и вяра в по-доброто бъдеще на децата с акушерска пареза.

Наградите се присъждат на:

От жури:  Първо място – Емине Селимова; Второ място – СУ „ИВАН ВАЗОВ“ – гр. Вършец; Трето място – ЧДГ “Аз съм българче” – гр. Варна

Критериите за оценяване от жури бяха оригиналност, креативност според възрастта на участника и съответствие с темата и условията.

От публиката: 1 награда на база брой харесвания във фейсбук – Таня Русинова

Конкурс за плакат: „Всички ръце са важни“

Всички участници изразиха своята творческа визия и създадоха уникални плакати, които визуално представиха значимостта на всяка ръка и силата на подкрепата за децата с акушерска пареза. Вашият ангажимент и креативността ви заслужават голямо признание.

Предметни награди за първо, второ и трето място на база оценяване от жури: 

 1. Камелия Миланова – гр. Радомир
 2. Група „Калинка“ ДГ „ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО“ – Долни Цибър
 3. Неслихан Неджмидин – ОУ „Отец Паисий“ – гр. Разград

Предметна награда за 1 участник на база брой харесвания във фейсбук – Йорданка Василева и Нурие Физулова ДГ “Славейче” Бургас – 161 бр.

Въпросник - томбола с награди

Участниците бяха предизвикани да попълнят нашия въпросник, отговаряйки на въпроси, свързани с кампанията и темата за акушерската парализа. Този акт на участие не само ги насочи към по-добро разбирателство за диагнозата, но и им предостави възможността да спечелят страхотни награди.

Процесът на изтегляне на победителите се осъществи чрез томбола, гарантирайки справедливост и случайност при избора на печелившите.

Награди: предметни награди за трима участници, които са отговорили правилно на всички въпроси от въпросника, изтеглени чрез томбола.

Получени са общо 61 отговора в Google Forms. Премахнати са и свързани лица и тестовите регистрации.  

За томболата е използван този сайт: https://wheelofnames.com/

Общият брой регистрации, участващи в томболата са 52.

На случаен принцип чрез сайта  https://wheelofnames.com/  бяха изтеглени:

borislava_boceva@abv.bg

minchevasonia8@gmail.com

andisto100@abv.bg

Инициатива "Син ден"

Денят посветен на инициативата “Син ден” може би най-вълнуващият, най-емоционалният и най-вдъхновяващият ден от Седмицата за повишаване на осведомеността относно акушерска парализа. Хиляди хора – деца, родители, учители, специалисти подкрепиха нашият “Син ден” и ни изпратиха много обич, заедно със снимки на син предмет, сини тениски, сини аксесоари, сини ленти… Изключителното в този ден беше, че наши приятели, които живеят в чужбина също се включиха в “Син ден”. Стотици деца и ученици се облякоха в синьо в знак на съпричастност, снимаха се със сини и бели балони. 

За нас беше много приятна изненада участието на Радио Шумен: https://bnr.bg/shumen/post/101894517/sin-den-v-radio-shumen

Син ден беше събитие, което обедини цяла България!

Инициатива "Един Час, Една Ръка"

Предизвикателството имаше за цел да покаже трудностите на децата с акушерска парализа. Десетки се включиха в инициативата “Един час, една ръка”. Те споделиха с нас какви трудности са имали, докато са използвали само една ръка в ежедневните си дейности. 

Теодор Цветков – плувец – рекордьор на Гинес подкрепи каузата ни с плуване с една ръка. За нас е огромна чест, че се запознахме с този уникален човек, който освен рекорди на Гинес, поставя и рекорди на БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА. 

Калинка Кьосева (член на Общото събрание на Фондация “За нашето бъдеще”), заедно с дъщеря си Ивайла и тяхна приятелка играха тенис. Невсе Арнауд и Шабан Бошнак ни изпратиха клипчета как извършват ежедневни битови дейности с една ръка. 

Най-малките и по-големите деца и учители също бяха много креативни. Те изпълниха дейности от училищната среда с една ръка – като писане (без да придържат листа или тетрадката с ограничената ръка), четене (без да имат възможност за разлистване с две ръце), обличане и събличане (използвайки само една ръка) и много други.  Други по-големи ученици показаха колко е важно пълноценното използване на двете ръце при вече избрана професия като фризьор, при извършване на ежедневни дейности в дома (сгъване на дрехи) и много други. 

Емилиян Софрониев – кинезитерапевт и ценен специалист за нас, също се включи в това наше предизвикателство. Той ни изпрати видеоклип, в който показва как тренира с една ръка. Ех, виждаме, че не му беше много лесно, но все пак се справи блестящо.

Заявете сини ленти

Бяха заявени стотици Сини ленти от хора, които желаеха да подкрепят нашата инциатива “Син ден”. За нас беше огромно щастие да ги създадем и да ги изпратим. Сини ленти получиха представители на фирми, наши партньори, родители, ученици и учители. 

Дамски бизнес клуб – гр. Разград също по време на ежемесечната среща на клуба показа своята солидарност. 

Дарителска кампания "Подай ръка със сърце!"

С гордост и огромна радост съобщаваме, че нашата дарителска кампания “Подай ръка със сърце!” приключи успешно! Благодарение на вашата щедрост и ангажираност, за периода 12.09.2023г. – 31.10.2023г. ние успяхме да съберем общо 2,312 лева!

Целевата сума на кампанията 2000 лева ще бъде използвана за закупуването на ортези и шини, както и за осигуряването на необходими материали и продукти за провеждане на рехабилитация и ерготерапия в домашни условия.

Останалите средства ще бъдат използвани за финансиране на други наши инициативи.

Към момента имаме получени запитвания от 10 семейства, които се нуждаят от нашата подкрепа. Всички продукти ще бъдат поръчани и избрани според индивидуалните особености и нужди на децата. А ортезите ще бъдат изработени с индивидуални размери от доставчик по избор на семействата. Надяваме се до края на годината всички продукти да достигнат до семействата.

Екипът ни реши да определи максимална граница за поемане на разходи – 200 лева/семейство като лимит, за да се осигури, че средствата от кампанията ще бъдат разпределени равномерно и справедливо.

Ако след закупуването на необходимите материали, продукти и ортези за децата, които са вече включени в кампанията, останат средства, ние ще използваме тези средства, за да включим и друго дете или деца, които имат нужда от нашата помощ.

Благодарим на всички дарители и съмишленици!

Подкрепете нашите благотворителни базари

Ние често организираме благотворителни базари в подкрепа на нашите инициативи и деца с увреждания на брахиалния плексус. Получихме огромни кашони с уникални продукти, които ще бъдат изложени на благотворителни базари. Благодарим на всички, които споделиха с нас своя труд. Ние високо оценяваме всеки един продукт, който ще допринесе за набиране на средства за деца с акушерска парализа.

Поръчайте продукти с Кауза

Въпреки всички независими от нас предизвикателства, по време на кампанията “Силата на ръцете” имаше десетки поръчки. Някои си закупиха тефтери, други гривни или чаши. Някои вече се радват на цяла колекция от наши продукти с кауза. Най-поръчваният продукт за кампанията беше Тениска с кауза “Вяра” и чаша “Вяра”. 

Чрез носенето или използването на нашите красиви продукти, десетки съмишленици ни подкрепиха и изразиха своята съпричастност към Кампанията ”Силата на ръцете”.

Финален конкурс за Кампанията "Силата на ръцете"

Ние високо оценяваме приноса на всеки участник. От коментарите и съобщенията, които получаваме, си личи, че водещият мотив на всеки участник в кампанията е бил желанието да помогне и да сподели с нас своята съпричастност. Но все пак екипът ни зарадва всеки участник, който активно се е включил в над 4 инициативи с ГРАМОТА ЗА СПЕЦИАЛЕН ПРИНОС. Наградите за активно участие са начин да благодарим за участието, да продължим мисията на кампанията и след нея, да дарим спомен и да вдъхновим още повече хората да продължават да ни подкрепят. 

 

ОСВЕН ДА ДАВАМЕ ИНФОРМАЦИЯ,
НИЕ И ПОЛУЧИХМЕ ЦЕННА ИНФОРМАЦИЯ

През тази седмица екипът ни се включи в редица семинари за диагнозата увреждания на брахиалния плексус, организирани от нашите партньори.
 
 • – По покана на проф. М. Кътева, Калинка Кьосева участва като слушател в VII Европейски конгрес по превенция на травмите на ръката с международно участие и VII Национален конгрес по хирургия на ръка в гр. Пловдив.
 • – Мюмюне Ахмед и Имрен Гендж участваха в онлайн семинарите, организирани от Brakial Pleksus Derneği.
 • – Имрен взе участие и в семинар, организиран от United Brachial Plexus Network : UBPN.org.
 •  
 • Всички семинари бяха изключително полезни. Нашите партньори заслужават похвала за перфектната организация и възможността за обогатяване на знанията на нашия екип.
 •  
 • Продължаваме да инвестираме в знания, за да можем да предоставяме по-добри решения и подкрепа на семействата на децата с акушерска парализа.
 •  
 • Нека този дух на сътрудничество продължи да ни води напред!

СРЕЩА С ХОРА, СПОДЕЛЯЩИ НАШАТА СЪДБА

Кампанията “Силата на ръцете” доказа своята сила и с това, че ние успяхме да достигнем до други родители, които имат нашата съдба и герои с акушерска парализа.. Новородени, малки деца, подрастващи…

Запознахме се и с вече пораснали деца – учителка, адвокат, докторка…

Имахме възможността да говорим със семействата за диагнозата, да чуем техния опит, тяхната съдба.

Колкото и да са различни случаите на типа на акушерска парализа, мястото на нараняване, заобикалящата среда – те споделят обща съдба! 

Обещахме си помощ и подкрепа, която ще продължи да носи вдъхновение в следващите години. 

ЗАЩО БЕШЕ ВАЖНА ТАЗИ КАМПАНИЯ?

Повишаването на осведомеността относно уврежданията на брахиалния плексус е от решаващо значение, защото това ще ни помогне за:

 

Ранна диагностика и лечение: Навременната диагностика и лечение са от съществено значение за постигане на по-добри резултати. Повишаването на осведомеността може да помогне на хората да разпознаят признаците и симптомите на тази диагноза и проблемите, които се появяват на по-следващи етапи от развитието на децата. Родителите и специалистите ще могат да се информират с най-съвременните методи на лечение.

Подкрепа: Повишаването на осведомеността може да свърже лица, които имат акушерска парализа или техните близки. Това ще ни даде възможност да споделим опит и знания, да се подкрепяме взаимно и да се борим заедно за по-добро бъдеще на децата с тази диагноза.

Намаляване на стигмата: Повишаването на осведомеността ще допринесе за намялване на стигмата, свързана с акушерска пареза и за насърчаване на открити дискусии за тези наранявания. Всичко това ще води до по-добро разбиране и подкрепа за засегнатите лица.

Привличане на специалисти: Кампанията ни може да насърчи лекари, терапевти и други медицински професионалисти да изучават допълнително диагнозата и да развиват специализирани методи и подходи за подкрепа на засегнатите деца. Ако специалистите имат достъп до актуални информация за акушерска пареза, те могат да предоставят по-ефективно лечение на децата. Това може да допринесе за по-добри резултати и за подобряване на качеството на живот на засегнатите лица и техните семейства. Актуалната информация може да насърчи специалистите да търсят иновативни решения и подходи. Съвременните изследвания и разработки могат да доведат до откриване на нови методи за диагностика и интервенции при акушерска пареза.

Превенция: Кампаниите за осведомяване могат да образоват хората за рисковите фактори, които трябва да се имат предвид при планиране и проследяване на бременността и раждането и да насърчат превантивните мерки.

Забележка: Кампанията “Силата на ръцете” има само информационна цел и не представлява медицинско мнение. Всяка информация, предоставена тук, трябва да се разглежда като обща информация и не може да замести професионален медицински съвет.

Ако имате въпроси или притеснения относно вашето здравословно състояние или състоянието на някого друг, моля, консултирайте се с квалифициран медицински специалист или лекар. Само те са в състояние да диагностицират, лекуват и предоставят персонализирани съвети, съобразени с вашата индивидуална медицинска история.

Нашата цел е да предоставим полезна информация и да насърчим образованието и осведомеността. Всеки случай на здравословен проблем е уникален, и това изисква специфичен медицински подход.

Целта на кампанията е да предостави обща информация и да насърчи интерес към темата, но не може да се използва като заместител на конкретен медицински съвет от професионален здравен специалист.

Благодарим на всички участници, които бяха част от тази уникална кампания! Кампанията многократно надмина очакванията ни! Вдъхновението, което получихме, ще бъде движеща сила за още по-големи кампании и успехи!

Нека заедно да продължим в името на тази
КАУЗА и в следващите дни!

https://bnr.bg/shumen/post/101894517/sin-den-v-radio-shumen
Разградско училище и детска градина участват в кампанията “Силата на ръцете”
Творчество и съпричастност се преплетоха във Варна
Стотици разградски деца се включиха в здравна кампания
Свиленград се включи в кампанията „Силата на ръцете“ на фондация „За нашето бъдеще“
И панагюрци се включиха в кампанията “Силата на ръцете”, в подкрепа на децата, родени с акушерска пареза
0
YOUR CART
 • No products in the cart.